Representants de la Taula del Tercer Sector han participat a la trobada estratègica que el principal organisme del diàleg social europeu, el Comité Econòmic i Social Europeu (CESE), ha celebrat a Brussel·les el 16 d’abril per recollir les demandes de la societat civil a les eleccions europees d’enguany.
Aquest 2024, la Taula està articulant les seves iniciatives d’incidència europea amb la dinàmica de l’espai cívic europeu. En aquest procés busca defensar el rol del tercer sector social i les entitats que s’orienten a l’atenció a les persones de forma més efectiva i coordinada.
Els representants de la Taula han reclamat al CESE una aposta ferma per la inversió social, la qualitat democràtica i la coproducció de les polítiques. La defensa del principi de subsidiarietat, la col·laboració público social i el reconeixement de les demandes dels actors territorials han estat pilars d’aquesta participació de la Taula del Tercer Sector.
El CESE està treballant una iniciativa d’incidència i manifest europeu que busca mobilitzar els i les votants davant les eleccions, al mateix temps que promoure bones polítiques i un reforç del diàleg social europeu. La Taula promourà aquesta iniciativa en els espais d’incidència que generi.
La sessió ha comptat amb la representació de bona part dels agents socials i personalitats expertes, incloses organitzacions empresarials i sindicals, però també i especialment del grup tercer que compta amb: representants de sectors econòmics, de les organitzacions socials i culturals.
Dos grans taules de reflexió han debatut sobre l’agenda social europea i l’avenç de la doble transició, verda i digital, des d’una mirada d’inclusió.
Representants dels membres de la Plataforma Social Europea han reclamat un reforç de la inversió social i que les polítiques social vetllin per posar la persona al centre, des d’una mirada holística.
Les demandes de les organitzacions socials han reclamat lideratge polític i compromís amb l’agenda social, que cal dotar de recursos suficients i estratègies més efectives per abordar l’explosió de les desigualtats.
Aquesta iniciativa forma part del procés de construcció de posicionament i xarxa europea del tercer sector social català, que compta amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, el Departament de Drets Socials, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.