Paper destacat de les fundacions d’habitatge social catalanes al Festival Internacional de l’Habitatge Social

2 juny 2023

La Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social (COHABITAC) i la Fundació Hàbitat3 han liderat la participació del tercer sector social català a la quarta edició de l’International Social Housing Festival celebrada a Barcelona del 7 al 9 de juny.

L’ISHF és la principal trobada del sector de l’habitatge social a nivell europeu i aquesta edició ha comptat amb una notable participació internacional. El Festival promou debats i accions conjuntes entre organitzacions i actors involucrats en la garantia del dret a l’habitatge.

La  COHABITAC i la Taula del Tercer Sector han reclamat un major reconeixement pel model de fundacions d’habitatge socials, que pot contribuir a donar respostes a l’actual problemàtica de l’habitatge a Catalunya, emmirallant-se en països on aquest model es troba ben implantat com Irlanda o Escòcia.


Respostes a la problemàtica de l’habitatge des del tercer sector social

El tercer sector social i les fundacions d’habitatge social han comptat amb un estand propi dintre del Festival, que ha permès agendar nombroses trobades i generar un major reconeixement per la tasca de les fundacions d’habitatge social catalanes.

La COHABITAC ha organitzat una sessió destacada dintre del Festival sobre el paper de les fundacions d’habitatge social en la millora de la provisió d’habitatge assequible. Aquesta sessió ha permès elaborar una relatoria de consensos per la incidència a l’Estat gràcies a la participació de representants de COHABITAC, Provivienda i la fundació d’habitatge irlandesa Clúid Housing, així com amb una representant de la Càtedra UNESCO de la URV.

Les representants de COHABITAC i de la Fundació Hàbitat3 han tingut un paper destacat en altres sessions del Festival dedicades a la inversió d’impacte en habitatge social i la col·laboració público-social. També s’han posat en valor diverses experiències promogudes des de les fundacions d’habitatge social a Catalunya com ara la Llar Casa Bloc.

Fundacions d’habitatge social: construir ponts amb les Illes Britàniques

La COHABITAC i la Taula del Tercer Sector han potenciat les relacions de treball amb les seves homòlogues britàniques que també han participat a l’ISHF.

El model escocès i irlandès de Housing Association ha despertat un gran interès entre les fundacions d’habitatge social catalanes, donada la seva capacitat de promoció d’habitatge social i el grau de reconeixement del qual gaudeix per part de les administracions públiques respectives.

L’oficina internacional de la Taula del Tercer Sector ha generat un informe d’anàlisi sobre el model de les Housing Association britàniques.

El document dona context i promou aquest intercanvi, buscant afavorir la col·laboració entre fundacions d’habitatge social catalanes, escoceses i irlandeses per enfortir  la seva capacitat de garantia del dret a l’habitatge.

 

[ VEURE L’INFORME SOBRE LES HOUSING ASSOCIATION BRITÀNIQUES ]