La xarxa d’EAPN mobilitza la societat civil estatal i europea per defensar els drets socials davant les eleccions europees

25 maig 2024

Una delegació de la Taula ha participat al cinquè congrés europeu de la nostra xarxa estatal, que ha impulsat la cooperació estratègica entre els seus membres per afavorir el paper de les polítiques d’eradicació de la pobresa i els drets humans a les eleccions europees d’enguany.

El cinquè Congrés Europeu contra la Pobresa i l’Exclusió Social s’ha celebrat a Madrid entre el 21 i el 22 de maig, acollint representants d’entitats d’EAPN d’arreu de l’estat i Europa. EAPN és un agent d’incidència europea clau, que defensa una Europa lliure de pobresa com a fonament de la democràcia

Un dels moments clau de les jornades ha estat la intervenció del Relator Especial de la ONU sobre Pobresa Extrema i Drets Humans, Olivier De Schutter, qui ha abordat el futur de l’agenda social europea en paral·lel a la reconfiguració dels estats del benestar, el futur del treball i de la protecció social. 

El congrés també ha comptat amb un debat electoral entre candidates estatals al Parlament Europeu, en representació de partits com el PSOE, el PP, Sumar i Podemos. Les representants han abordat qüestions crucials com la governança del Pilar Europeu de Drets Socials, el futur de les polítiques d’inserció o habitatge o el seguiment del Pacte de Migració i Asil.

En la seva intervenció, el president d’EAPN-ES i EAPN Europa, Carlos Susías, ha reivindicat el paper de les entitats socials per donar veu als milions d’europeus i europees que viuen en una situació de vulnerabilitat i com un bastió per fer front a l’odi i qualsevol retrocés europeu en materia social.

EAPN ha elaborat un document d’incidència europea “Doce medidas por una Europa con derechos libre de pobreza” que recull les perspectives de la xarxa sobre les polítiques d’eradicació de pobresa a nivell europeu. 

Fes clic aquí per conèixer a fons el balanç de la jornada.