L’oficina internacional de la Taula del Tercer Sector ha organitzat entre el maig i el juny un cicle de trobades amb els candidats i candidates catalanes al Parlament Europeu. El cicle #9JRespostesSocialsUE ha comptat amb la participació de quatre persones candidates – a hores d’ara totes elles escollides com a nous membres del Parlament Europeu – amb qui nombroses entitats de la Taula han pogut debatre les propostes treballades amb la nostra xarxa d’entitats per la propera legislatura europea.
El cicle #9JRespostesSocialsUE ha reunit les següents candidates i candidats:
- 23 de maig – Jaume Asens, de la candidatura Comuns Sumar (Catalunya en Comú)
- 27 de maig – Javi López, de la candidatura del PSOE (Partit dels Socialistes de Catalunya)
- 29 de maig – Diana Riba, de la candidatura Ara Repúbliques (Esquerra Republicana de Catalunya)
- 6 de juny – Toni Comín, de la candidatura Junts i Lliures per Europa (Junts per Catalunya)
La suma de les trobades ha reunit més d’un centenar de persones representant bona part de les entitats de la Taula del Tercer Sector. El cicle ha permès tractar amb tota mena de detall les principals qüestions de l’agenda social europea, tant en perspectiva d’avaluació (legislatura 2019 – 2024) com de futur (legislatura 2024 – 2029).
El futur del Pilar Europeu de Drets Socials i la inversió social als estats, fonamental pels programes d’eradicació de la pobresa i la inserció sociolaboral, ha estat un tema cabdal. S’han tractat en relació a aquesta matèria qüestions com el Pacte d’Estabilitat i Creixement, la gestió i futur del Fons Social Europeu i les noves vies per abordar la pobresa en àmbits com l’habitatge o la inserció sociolaboral.
La qüestió dels drets humans i, en particular, dels drets de les persones migrades i sol·licitants d’asil, també ha format part dels debats, que encara tenien molt present la recent aprovació d’un Pacte Europeu de Migració i Asil. Les entitats han tractat aquesta qüestió des de perspectives múltiples i una perspectiva transversal de drets humans.
La Plataforma d’Infància de Catalunya també ha portat la perspectiva de drets en aquests debats, incidint en àmbits prioritaris per la plataforma com són la pobresa infantil, la salut mental o la prevenció i reparació de les violències. Pots conèixer el document de propostes de la PINCat en aquest enllaç.
La renovació dels estats del benestar, la promoció de models d’atenció centrada en la persona i la integració social i sanitària també s’ha tractat amb especial èmfasi. El seguiment de l’Estratègia Europea de les Cures i l’aprovació de noves mesures en àmbits clau com els drets de les persones grans o la salut mental es seguiran amb atenció.
Finalment, el tercer sector social ha posicionat la seva contribució en relació als àmbits de la innovació social vinculada al Pla d’Acció per l’Economia Social i la doble transició, verda i digital – temes que han concentrat els esforços de la Comissió i el Parlament els darrers anys en relació al rol del tercer sector i que s’espera despertin el compromís dels estats.
La Taula del Tercer Sector continuarà articulant la participació del tercer sector en la nova legislatura europea 2024-2029 en vistes de defensar els drets socials i els interessos del tercer sector social català. Pots conèixer les nostres propostes aquí.
Aquesta iniciativa forma part del procés de construcció de posicionament i xarxa europea del tercer sector social català, que compta amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, el Departament de Drets Socials, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona