La Taula d’entitats del Tercer Sector Social ha col·laborat amb la Universitat de Barcelona i actors de l’ecosistema de recerca català per organitzar una jornada de projecció i formació sobre ciència ciutadana amb impacte social. La jornada ha permès visibilitzar, analitzar i potenciar el paper de la ciència ciutadana per donar resposta a les necessitats socials, prestant especial atenció al paper de les entitats del tercer sector social i la col·laboració amb la recerca i el món local.
La formació ha comptat amb més d’un centenar de participants, distribuïts entre tres dies de debats i formacions intenses. Aquestes s’inspiraven en els mètodes i experiències de ciència ciutadana impulsades pel grup OpenSystems de la Universitat de Barcelona. La Taula del Tercer Sector hi col·labora intensament per desenvolupar la perspectiva social de la ciència ciutadana i popularitzar-la entre les entitats socials.
A la jornada inaugural de la conferència, celebrada el 6 de novembre a l’Aula Magna de l’edifici Central de la Universitat de Barcelona, els representants de la Taula del Tercer Sector van contribuir als debats centrals de la jornada. Aquesta discussió explorava el potencial de la ciència ciutadana amb perspectiva social, que les entitats del tercer sector social poden contribuir a destapar mitjançant la col·laboració amb grups de recerca i el món local. La jornada també va debatre sobre altres agendes de transformació de les universitats, com ara: les agendes compartides i l’especialització intel·ligent dels territoris; la responsabilitat social universitària; o les aliances universitàries a escala europea, com és el cas de la aliança CHARM-EU i el projecte Torch, amb participació de la mateixa UB.
Una sessió d’enxarxament el mateix dia va permetre conèixer de primera mà projectes innovadors de ciència ciutadana amb una perspectiva social, com és el CoActuem per la Salut Mental, pilotat des del tercer sector per la Federació Salut Mental Catalunya.
El 7 i el 8 de novembre, l’equip de la Taula del Tercer Sector va dinamitzar sis sessions de formació amb una bona assistència de públic al Centre Cívic del Fort Pienc. Co-organitzades des de les oficines d’internacional i el projecte m4Social-Simbiòtic de la mateixa Taula, aquestes píldores formatives van estar dinamitzades per les responsables tècniques d’innovació digital, gestió ètica, igualtat i feminismes, pobresa i inclusió i aliances.
Aquestes sessions van permetre aprofundir aspectes pràctics de l’ús de mètodes de ciència ciutadana en projectes de recerca amb perspectiva social, seguint la metodologia desenvolupada pel mateix grup OpenSystems:
- Cocreació de l’agenda de recerca
- Participació de la comunitat
- Eines i mètodes
- Gestió de dades
- Ètica i inclusió
- Acció i seguiment
Portal formatiu sobre ciència ciutadana de la UB.
Infografies formatives sobre ciència ciutadana desenvolupades per la UB
Podeu contactar amb la nostra oficina d’aliances (internacional(@)tercersector.cat) per més informació i en el cas que estigueu interessades en l’àmbit de la ciència ciutadana.