Enfortir l’aportació de l’emprenedoria social a les agendes compartides catalanes (RIS3CAT)

15 jul. 2024

La Taula del Tercer Sector està impulsant la participació de les entitats del tercer sector social al RIS3CAT: el marc d’especialització intel·ligent de les regions de la Unió Europea que a Catalunya ha esdevingut l’espai de referència per l’enxarxament i la transformació estratègica de la societat i el territori.

El marc de referència per impulsar la transformació estratègica del territori i la societat

El RIS3CAT impulsa la col·laboració entre els agents del territori – sector públic, privat, recerca, social – per identificar i abordar cooperativament els reptes als quals fa front en clau de sostenibilitat i model socioeconòmic. Ofereix una plataforma per impulsar la dinamització del territori català de manera alineada als estàndards europeus, abordant especificament qüestions que afecten a la societat.

L’estructura interna del RIS3CAT, renovada recentment, s’articula al voltant de les “Agendes Compartides“. Partint de les necessitats d’un territori particular o d’un repte socioecònomic concret, les agendes compartides ofereixen un mètode i espai de treball entre actors per impulsar projectes transformadors vinculats als fons esturcturals i altres oportunitats d’escalat.

El “Mecanisme de Descoberta d’Oportunitats (MDOs) vehicula aquestes iniciatives en el marc dels principals departaments de la Generalitat.

L’estratègia de “Regions del Coneixement” es vincula especialment a l’ecosistema d’universitats i recerca català. Canalitza convocatòries i iniciatives transformadores específiques, que partint dels consorcis universitat-societat-administracions-empreses, impulsen solucions transformadores als reptes identificats en el marc de les agendes compartides.

En paraules del propi mecanisme “en un context marcat per grans reptes globals, com el canvi climàtic, la contaminació, el malbaratament de recursos, la desocupació persistent, l’increment de les desigualtats socials, l’envelliment de la població i la pandèmia de la COVID-19, la RIS3 de Catalunya (RIS3CAT) mobilitza agents i recursos del territori per avançar, amb el suport dels fons europeus, cap a un model socioeconòmic més verd, digital, resilient i just

L’aportació necessària del tercer sector social

Les entitats del tercer sector social i l’economia social poden contribuir al RIS3CAT de moltes maneres: representant les veus de la comunitat – els reptes però també les propostes de millora – i la seva capacitat d’emprenedoria, identificant reptes i solucions basades en models col·laboratius consolidats, integrant marcs d’innovació i interrelació de les temàtiques abordades (una idea ampla de l’agenda de millora social i democràtica que sempre ha caracteritzat el tercer sector social), facilitant equipaments, espais i persones organitzades a propòsits compartits…

Participar al RIS3CAT permetrà a les entitats ancorar la seva missió i agenda de treball en relació a les lògiques de la resta d’agents del seu entorn, contribuint a la sostenibilitat dels projectes i a la generació de noves iniciatives compartides que tinguin més impacte. El RIS3CAT representa un espai d’enxarxament idoni consolidat amb un suport metodològic provat, que permetrà a les entitats projectar-se en relació al seu entorn i les iniciatives d’innovació transformativa a nivell català i europeu amb molta més facilitat que d’emprendre iniciatives aïllades.

Iniciatives empreses en el marc de la Taula del Tercer Sector

L’àrea de projecció, aliances i internacional està impulsant la participació de les entitats del tercer sector social en diversos processos oberts arreu del territori, aspirant a teixir una perspectiva més global. La participació de la coordinadora d’estratègia econòmica i referent del RIS3CAT Tatiana Fernández a la jornada d’aliances de la Taula va permetre avançar en aquesta direcció.

La qüestió de la salut comunitària vinculada als àmbits específics de l’envelliment i la salut mental, però també a metodologies innovadores d’atenció centrada en la persona, és una qüestió central en aquesta col·laboració, que s’està canalitzant a diferents territoris i per la participació de diverses entitats i federacions de la Taula.

L’habitatge i la renovació urbana vinculada a criteris de sostenibilitat mediambiental però també social és una altra agenda emergent. La participació en aquest procés pot permetre reforçar la relació entre l’agenda pel dret a l’habitatge i l’energia amb el concepte de transició justa, avançant cap a un sistema interurbà més ben integrat i sostenible ambiental i socialment.

La col·laboració entre el món de la recerca i les entitats del tercer sector social a nivell estratègic és una altra agenda estratègica de primer ordre, que la Taula està teixint a través dels seus mecanismes de participació intern i les aliances definides amb universitats referents del país i les seves xarxes representatives.

Aquesta iniciativa està reconeguda en el IV Pla de Suport al Tercer Sector Social i forma part de l’estratègia de foment de la participació del tercer sector en processos de transformació estratègica del pais amb projecció internacional. Compta amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, Departament de Drets Socials, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona.