Donem a conèixer el tercer sector social dels Estats Units a Catalunya amb la Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà i l’oficina d’ACCIÓ a Washington DC

19 febr. 2024

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà i l’oficina d’ACCIÓ a Washington DC han organitzat la jornada “Acostament del Tercer Sector social de Catalunya als Estats Units” amb l’objectiu d’afavorir la cooperació entre entitats socials catalanes i nordamericanes, construir agendes d’aprenentatge i explorar oportunitats de captació de fons.

A l’obertura de la sessió, el delegat del Govern als Estats Units i el Canadà Isidre Sala va emfatitzar la importància de construir un bon coneixement de la realitat social nord-americana, de les prioritats en l’agenda pública i l’organització del teixit associatiu nord-americà, en vistes de plantejar noves vies de cooperació trans-atlàntica. Demostrant la disponibilitat de la Delegació per acompanyar aquesta tasca de projecció, es va presentar l’informe “The Social Sector in the United States: A Look at the Nonprofit System” elaborat per la mateixa Delegació amb la voluntat d’enfortir les iniciatives que les entitats catalanes puguin desenvolupar.

L’informe destaca el volum, diversitat i complexitat del sector no lucratiu dels Estats Units, que juga un paper important en l’atenció a la comunitat i el foment de l’emprenedoria social. El director de l’oficina d’ACCIÓ a Washington David Rojas va donar pistes més concretes per plantejar aquest acostament, explorant l’entorn de finançament a projectes socials que canalitzen les fundacions filantropiques i els fons multilaterals. Des del Servei d’Economia Social Internacional d’ACCIÓ també es va animar les entitats a plantejar estratègies internacionalització de les seves activitats en clau d’innovació i millora.

En la preparació de la sessió, l’oficina internacional de la Taula del Tercer Sector va plantejar les bases de tres agendes compartides entre el tercer sector dels Estats Units i Catalunya, que permeti imaginar noves propostes de cooperació: 

  • Enginy social per construir ciutats cohesionades: sensellarisme, drogodependències, salut mental i cures, joventut, inclusió.
  • Innovació social per enfortir l’espai cívic: campanyes públiques, propostes de l’economia social, voluntariat, finançament.
  • Compromís social per fer avançar la democràcia: transformar discursos d’odi, defensar els drets, cohesionar la ciutadania.

Podeu contactar amb la nostra oficina internacional (internacional(@)tercersector.cat) per més informació i en el cas que estigueu interessades en obrir noves relacions amb l’agenda social dels Estats Units.

Per més informació:

L’organització d’aquesta sessió informativa forma part de l’agenda d’internacionalització de la Taula del Tercer Sector que compta amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea.