El tercer sector català ha construït una nova agenda social compartida amb el tercer sector internacional; aquest cop, a través d’una trobada presencial amb una quinzena d’entitats de l’economia social i del tercer sector de Moldàvia.
La visita ha posat en relleu el paper fonamental de l’espai cívic per enfortir la democràcia i aterrar els drets socials, tant en el cas de Moldàvia com a Catalunya, i tot en el marc d’un procés d’integració europea més ample i suggerent.
L’intercanvi amb les entitats moldaves s’ha produït en col·laboració amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT), la East Europe Foundation Moldavia i la xarxa europea d’empreses d’inserció ENSIE.
Amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea i l’Ajuntament de Barcelona.
La Taula del Tercer Sector i la FEICAT han acollit les entitats moldaves en el marc de la iniciativa “Territoris en Transició”, que busca generar agendes compartides i aliances entre xarxes del tercer sector i de l’economia social de diferents territoris i països del món.
Aquest intercanvi s’inscriu en l’articulació que està guanyant el tercer sector a Moldàvia i que s’interessa per qüestions com la incidència, l’aprofundiment democràtic i la millora de les polítiques públiques. La societat civil moldava ha de jugar un paper fonamental en aprofundir la democràcia i millorar les polítiques socials; tot en un context geopolític complex, marcat per la Guerra d’Ucraïna i l’adhesió a la UE.
La Taula del Tercer Sector ha volgut mostrar la seva solidaritat amb el tercer sector de Moldàvia. L’agenda compartida entre els dos territoris ha plantejat dos àmbits de cooperació concrets: la consolidació institucional del tercer sector i l’intercanvi en temes concrets com els drets de les dones, de les persones amb discapacitat i l’abordatge de qüestions de salut mental, l’autisme i les drogodependències.
Intercanvis sobre el model d’empreses d’inserció
La visita també ha permès donar a conèixer el model i funcionament de les empreses d’inserció catalanes agrupades en la FEICAT.
Les entitats moldaves que han participat a la visita s’han mostrat particularment interessades pels sectors d’activitat econòmica d’aquestes empreses, el seu model institucional i com garanteixen la seva sostenibilitat en el temps.
Tot i que en el cas de Moldàvia aquestes empreses encara representen una proporció més petita sobre el conjunt de l’economia que en el cas català, les experiències presentades en el cas de Moldàvia han evidenciat el paper creixent i cada cop més rellevant que tenen.
Les entitats moldaves han aprofitar la resta de dies de la visita per conèixer exemples d’empreses d’inserció catalanes.