Avenços en l’agenda europea: Atenció de llarga durada, diàleg social, infància i ingressos mínims

7 febr. 2023

Recollim quatre novetats legislatives de l’agenda europea dels darrers mesos que són d’interès pel treball de les entitats socials catalanes i que acabaran influint les polítiques públiques a l’Estat i a Catalunya els propers mesos.


 

Recomanació sobre accés a cures de llarga durada

L’ha adoptat el Consell de la Unió Europea al novembre del 2022. Es proposa millorar l’accessibilitat, assequibilitat i qualitat dels serveis de cures de llarga durada. Incideix en aspectes com les desigualtats territorials, l’homologació de criteris i estàndards europeus i l’avenç d’un model d’atenció integrada i centrada en la persona. Aquestes mesures haurien de millorar l’autonomia de les persones i també repercutir en una millora de les condicions professionals del sector de les cures.

Més informació sobre la mesura aquí

Recomanació sobre educació de la primera infància

L’ha adoptat el Consell de la Unió Europea al novembre del 2022. Vol enfortir la inversió pública dels estats membres en aquest àmbit, de forma alineada amb els “Objectius de Barcelona”. Les mesures que proposa haurien de permetre millorar la qualitat i assequibilitat dels serveis d’educació de la primera infància i ampliar el nombre d’infants escolaritzats abans dels 3 anys respectant uns barems qualitatius: ràtio de professionals i infants, distribució territorial, conciliació familiar… La mesura també busca millorar les condicions del sector laboral de la primera infància.

Més informació sobre la mesura aquí

Recomanació sobre garantia d’ingressos mínims

L’ha adoptat el Consell de la Unió Europea al gener del 2023. Vol acompanyar els estats membres en la millora o implementació de noves polítiques que combatin la pobresa i l’exclusió social a partir d’una major protecció social al mercat laboral. La mesura defensa enfortir les xarxes de protecció social, reforçar els sistemes de garantia d’ingressos mínims i desenvolupar millors condicions de salari mínim.

Més informació sobre la mesura aquí

Recomanació sobre com millorar i fer més inclusiu el diàleg social

Es tracta d’una proposta de la Comissió Europea d’aquest gener que hauria d’adoptar el Consell de la Unió Europea els propers mesos. Pretén enfortir el diàleg social en el marc de l’entorn canviant del mercat laboral, el fenomen de les persones treballadores pobres i els nous reptes socials i econòmics que planteja la transició verda i digital o la recuperació post-pandèmica. Busca enfortir el diàleg social arreu d’Europa fent-lo més inclusiu, representatiu i modern, adaptat als nous temps.

Més informació sobre la mesura aquí